1 Maak de maïs schoon: trek eventuele bladeren en draden van de kolven en was ze. Snijd een plakje van de onderzijde. Kook de maïs in ruim water met zout in 20 min. gaar.
2 Verhit in een hapjespan de olijfolie. Fruit de ui 1 min. Schep de risotto erdoor en bak tot de korrels glanzen.
3 Schenk de wijn erbij en laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen. Voeg vervolgens al roerend steeds 3 soeplepels bouillon toe. Voeg de volgende portie bouillon toe als de rijst de bouillon bijna heeft opgenomen. Kook de risotto zo op matig vuur in ca. 20 min. beetgaar. Proef of de rijst gaar is; kook de rijst indien nodig nog 5 min. met extra bouillon. Snijd met een mes de maïskorrels van de kolven.
4 Neem de risotto van het vuur. Schep er de maïs en de kaas door. Voeg tenslotte de tomaatreepjes, de basilicum en zout en peper naar smaak toe. Schep de risotto in diepe borden.