1 Klop de slagroom bijna stijf. Boen 1 sinaasappel schoon. Rasp de oranje schil eraf en pers de vrucht uit. Breng het sinaasappelsap met de rasp in een steelpan aan de kook en laat inkoken tot 3-4 el sap. Bekleed intussen de cakevorm met een royaal vel vershoudfolie. Laat de folie over de rand hangen.
2 Klop de eieren met de eidooiers en de suiker in een hittebestendige kom op een pan met kokend water (= au bain-marie; laat de kom het water niet raken!) tot een dikke romige en bleke crème. Neem de kom van de pan en klop nog 2 min.
3 Spatel de slagroom, het ingekookte sinaasappelsap met de rasp en de fruitsiroop door het dooiermengsel. Schep ten slotte de helft van de witte chocolade erdoor.
4 Schep de ijsbasis in de cakevorm en strijk glad. Vouw de overhangende vershoudfolie losjes over het ijs. Zet de vorm minimaal 4 uur in de diepvries om het mengstel te laten bevriezen.
5 Schil de laatste 2 sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Neem het ijs 5-10 min. voor serveren uit de diepvries. Verwijder de vorm, klap de folie open en leg het ijs op een cakeschaal. Verwijder de folie. Garneer de ijscake met de rest van de chocolade, de sinaasappelpartjes en de pistachenoten.
Sinaasappelijscake met witte chocolade en pistache is een recept van Jumbo