1 Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Smelt in een hapjespan de helft van de boter. Smoor de ui en de witlof 5 min. Verwarm intussen de oven tot 170 C.
2 Bestrooi de witlof met de bloem, schep om en bak 1 min. mee. Schenk langzaam het water erbij en voeg het bouillonketeltje toe. Verwarm 5 min. en laat tot een gladde saus binden. Roer regelmatig. Voeg de hamblokjes en peper naar smaak toe.
3 Giet de aardappelen af; vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappelen met de nootmuskaat, de laatste boter en de mosterd tot een grove puree. Voeg desgewenst een scheutje kookvocht toe. Breng op smaak met zout en peper.
4 Schep de aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel er het witlofmengsel over. Bestrooi met de geraspte kaas. Bak de witlofschotel in de voorverwarmde oven in 25 min. goudbruin.
Witlofschotel met ham en kaas is een recept van Jumbo