1 Snij de sjalotten en het pepertje fijn. Borstel de champignons schoon (was ze niet, ze nemen teveel vocht op) en snij in dikke plakjes. Stoof alles 2 min. op matig vuur in een wok of cocotte met 2 eetlepels olie. Voeg 60 cl water, het verkruimelde bouillonblokje en de suiker toe. Breng aan de kook. Laat 5 min. zacht stoven.
2 Voeg het limoensap, de vissaus en de spinazie bij de bouillon en laat 1 min. zacht koken (de tijd om de spinazie even te doen slinken).
3 Verwarm een antikleefpan zonder vetstof op hoog vuur. Smeer de zalmfilets in met olijfolie en leg in de warme pan. Laat 1 min. per kant roosteren, nog steeds op hoog vuur. Haal van het vuur.
4 Verdeel de groentebouillon over diepe borden, leg er een stuk zalm op en dien onmiddellijk op. Serveer met Thaise rijst.
Gegrilde zalm en zijn bouillon met shiitakes is een recept van Delhaize