1 Snij de kippenbouten ter hoogte van het gewricht in 2 stukken en bak ze aan alle kanten goudbruin in een noot boter en 1 eetlepel olie in een grote pan op vrij hoog vuur. Kruid met peper en zout.
2 Doe 1 eetlepel olie in een diepe pan en bak er de spekblokjes en de gehakte ui goudbruin in op middelhoog vuur. Bestrooi met bloem, meng 30 sec., voeg het bier toe en meng goed. Leg de uitgelekte stukken kip in de saus, zet een deksel op de pan en laat 30 min. sudderen op zacht vuur, draai de stukken halverwege de baktijd om.
3 Verwarm ondertussen een noot boter in een braadpan en bak er de witloofstronken goudbruin in. Voeg 5 cl water toe, zet een deksel op de pan en laat ong. 20 min. stoven, draai ze af en toe om.
4 Leg de gebakken stukken kip op een bord en zet de diepe pan 2 min. van het vuur. Leg een vel keukenpapier op het sausoppervlak en neem het voorzichtig weg (het papier zal een groot deel van het vet absorberen). Voeg vervolgens de room toe, de kip en het witloof en laat nog 5 min. sudderen.
5 Breng op smaak met peper en zout en serveer heel warm, bestrooid met gehakte peterselie. Dien op met kroketten.
Kip met witloof op Brabantse wijze is een recept van Delhaize