1 Verwarm de oven voor op ovenstand 6/7 - 200°C. Snijd het spek in reepjes van 3 cm en leg de helft opzij.
2 Bak de fazant langs alle kanten aan in 20 g boter tot hij een mooi kleurtje heeft. Breng op smaak en leg hem in een ovalen stoofpan die in de oven kan. Schik er de stronkjes witloof rond, samen met de helft van het spek, het bier, de gevogeltefond, de honing, 2 takjes tijm en 2 laurierblaadjes. Dek af en laat 45 min. garen in de oven.
3 Neem de aardappelen in de schil en maak er overlangs fijne sneetjes in zonder tot op de bodem te gaan. Nu kan je ze in waaiervorm openen. Stop een stukje spek tussen elk plakje en voeg aan elke aardappel een laurierblaadje en een takje tijm toe. Bestrooit licht met peper en zout. Schil de uien en snijd ze in tweeën. Leg ze met het snijvlak naar beneden in een ovenschaal, samen met de aardappelen. Doe er 30 g boter in kleine stukjes bij, bedek de schaal met aluminiumfolie en zet gedurende 20 min. in de oven. Haal dan de uien eruit en laat nog 10 min. verder garen.
4 Haal de fazant uit de stoofpan en houd hem warm. Verwijder de tijm en de laurier uit de saus en voeg eventueel wat room toe. Laat even inkoken op een hoog vuur.
5 Serveer de in stukken gesneden fazant met de uien, de aardappelen en het witloof.
Stoofpot van fazant met witloof in de oven en waaieraardappelen met gerookt spek is een recept van Delhaize