1 Bereid de gembersiroop. Schil de gemberwortel en rasp met een grove rasp. Zet een pannetje op het vuur met het water en breng aan de kook. Voeg de geraspte gemberwortel toe en laat 25 min. pruttelen op een zacht vuur met het deksel op het potje. Zeef het geparfumeerde water en breng opnieuw aan de kook. Voeg de suiker toe en laat ong. 30 min. inkoken tot de helft op een heel zacht vuur. Giet het citroensap erbij, meng en bewaar in een gesteriliseerde bokaal. Bewaar op een donkere koele plek.
2 Zet een pan op het vuur, laat heel heet worden en voeg de olijfolie toe. Bak de zalmfilet enkele seconden op de velkant, draai om en bak nog enkele seconden verder. Blus meteen met de sojasaus en de gembersiroop. Wikkel de filets in een vel vershoudfolie. Draai de eindjes van de folie zo dat het een opgespannen worstje wordt. Leg 1 u in de diepvriezer.
3 Meng voor de saus de gembersiroop met de sojasaus in een pannetje. Voeg de chilipeper toe. Besprenkel met enkele druppels limoensap en voeg de sesamzaadjes toe. Warm nog even verder op.
4 Haal de zalm uit de diepvriezer en verwijder de folie. Wentel in de sesamzaadjes zodat de zalm aan alle kanten bedekt is. Snijd in fijne plakjes van ongeveer 1 cm dik en schik op een bord. Bestrijk met de soja-gembersaus.
5 Snijd fijne partjes van de limoen en serveer deze bij de tataki. Werk af met enkele takjes koriander.