2 Pocheer de kip in gezouten kokend water gedurende 10 min. Haal uit het water, laat uitlekken en leg in een ovenschotel.
3 Steek het kruidentuiltje in de holte van de kip. Wrijf de kip volledig in met 30 g boter. Kruid. Giet 10 cl water in de schaal. Zet 15 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur naar 190°C en laat nog 45 min verder bakken. Bevochtig regelmatig de kip met het braadvocht en draai de kip tijdens het bakken.
4 Hak ondertussen de sjalot fijn. Laat rustig bakken in 20 g boter. Bevochtig met de Banyuls, laat eventjes opkoken. Temper het vuur en giet er de gevogeltefond bij. Laat de saus reduceren tot 2/
3 Voeg er de fijngehakte chocolade aan toe en laat smelten. Meng 35 g boter en 20 g bloem. Voeg deze mengeling beetje bij beetje al kloppend aan de saus toe.
5 Kruid met de 5 pepers. Als de saus te dik wordt, voeg dan nog wat gevogeltefond toe. Dek af en houd warm.
6 Serveer de gebraden kip met de chocoladesaus en een feestelijke puree.
Gebraden boerenkip met chocoladesaus en Banyulis is een recept van Delhaize