1 Snij het vanillestokje in de lengte door midden en schraap de zaadjes eruit. Doe de melk met het vanillestokje en de vanillezaadjes in een pot en warm zachtjes op tot net voor het kookt. Haal het vanillestokje uit de melk.
2 Scheid de eigelen van de eiwitten. Klop het eigeel op met 80 g suiker tot het mengsel wit wordt en een sliert vormt. Schenk de warme melk bij het eigeel en klop op. Giet het mengsel opnieuw in het pannetje en kook verder op een zacht vuurtje. Blijf ondertussen roeren tot de crème anglaise voldoende dik is en aan de lepel blijft plakken.
3 Giet het mengsel in een kom die voor 3/4 in een grotere kom staat die met water en ijs gevuld is. Zet opzij.
4 Klop het eiwit op tot stevige sneeuw. Voeg 80 g suiker toe en blijf kloppen tot het begint te glanzen.
5 Maak 4 torentjes van eiwit met een scheplepel. Leg ieder torentje op een bord en zet ze 10 seconden in de microgolfoven op maximale kracht.
6 Doe de rest van de suiker in een pannetje met 2 eetlepels water en enkele druppels citroen. Breng aan de kook en laat karameliseren. Leg een vel bakpapier op het werkblad en doe de karamel erop met een lepel. Strijk de karamel snel uit met de lepel en laat afkoelen. Als de karamel is afgekoeld, breek je hem in grote stukken.
7 Serveren: schenk de crème anglaise in verrines, leg er een eiwittorentje bovenop en versier met een stukje karamel.