Texelse lamsbout in hooi met tuinbonensalade en venkeltzatziki

6
2 uur-
Hoofdgerecht
0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

  • 1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak het hooi vochtig met wat water. Pel en snijd de knoflooktenen in langwerpige partjes Maak met behulp van een mesje sneetjes in het lamsvlees en steek hierin de knoflook en plukjes rozemarijn. Bestrooi het vlees met zout en peper.  Verhit de boter met een scheut olie in een grote braadpan en braad de lamsbout rondom goudbruin aan. Maal in de keukenmachine of hak met een mes de overige kruiden en meng met de olie tot pulp. Breng op smaak met zout en peper. Wrijf de lamsbout in met de kruidenolie. Doe hooi in de braadslee en leg de lamsbout hierop. Bedek het vlees helemaal met hooi. Dek af met aluminiumfolie en zet de lamsbout in de voorverwarmde oven tot het een kerntemperatuur van 52°C heeft. Dit duurt zo’n 75-90 minuten (afhankelijk van het gewicht en de dikte van de bout).
  • 2 Snijd de venkel in parten, schil de oerpenen en snijd ze in stukken. Halveer de hele knoflookbol horizontaal. Wentel alles door de olijfolie en rooster de groenten de laatste 45 minuten mee met de lamsbout.
  • 3 Dop de tuinbonen en kook ze in kokend water in circa 5 minuten beetgaar of kook bevroren tuinbonen volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af, spoel af onder de koude kraan en dubbeldop ze. Doe de tuinbonen in een kom. Was de veldsla en slinger droog. Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Pluk het muntblad en snijd fijn. Rasp de helft van de schapenkaas. Doe de citroenrasp en het -sap, de munt, geraspte kaas en olijfolie bij de bonen en schep om. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de veldsla over 4 borden of een grote schaal en schep de tuinbonensalade erop. Schaaf krullen van de overige schapenkaas over het gerecht. Druppel er nog wat olie overheen.
  • 4 Snijd of schaaf de venkel in fijne reepjes. Pel de knoflook. Vijzel het venkelzaad. Voeg de knoflook toe aan het venkelzaad en vijzel fijn. Meng met de geschaafde venkel en voeg de olijfolie en yoghurt toe. Pluk en snijd de muntblaadjes fijn en voeg toe aan de tzatziki. Breng op smaak met zout en peper.
  • 5 Laat het vlees 15 minuten rusten alvorens het aan te snijden. Eet het lam met de gegrilde groenten en de venkeltzatziki erbij.

Texelse lamsbout in hooi met tuinbonensalade en venkeltzatziki is een recept van 24Kitchen

Dit vind je misschien ook lekker


Boerensalade met Texelse kaas in een weckpot
30 min- Lunchgerecht
Bekijk recept
Tongfilets in appelcidersaus met pappardelle en groenten
30 min- Hoofdgerecht
Bekijk recept
Texelse asperges met zalm van de BBQ
45 min- Hoofdgerecht
Bekijk recept
Kokkelsoep met witbier en zomerse salade met oesters
30 min-
Bekijk recept