1 Snijd de vijgen vanaf de steel in vieren, maar snijd ze niet helemaal door zodat ze aan de onderkant nog aan elkaar zitten. Schil de sinaasappel en snijd de schil in dunne reepjes. Pers de rest van de sinaasappel uit. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de vijgenjam met de sinaasappelschillen, het sinaasappelsap, vanillestokje, vanillemerg, rozenwater en het water aan de kook en kook 1 minuut door. Schenk dit mengsel over de vijgen, dek af en laat minimaal 30 minuten staan.
2 Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Klop de slagroom met het vanillemerg en de poedersuiker tot yoghurtdikte en breng op smaak met het rozenwater. Bewaar in de koelkast tot serveren.
3 Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan in circa 5 minuten goudbruin.
4 Leg de gepocheerde vijgen op een bord, schep daar een flinke dot van de vanille-rozenwaterroom bij en garneer met het amandelschaafsel.
Gepocheerde vijgen (met vanille-rozenwaterroom) is een recept van 24Kitchen