1 Verwarm de melk tot deze lauwwarm is, los de gist hierin op en laat even staan. Mix de bloem, , klontjes boter, suiker en het zout op een lage stand. Voeg rasp van de schil van een sinaasappel toe. Giet de eieren en het gistmengsel erbij en mix het geheel tot het deeg samenkomt. Mix nog circa 10 minuten op middelhoge stand. Voeg daarna de gehakte chocolade toe aan het deeg. Meng het geheel tot een soepel, zacht en glanzend deeg en voeg de honing eraan toe. Dek het deeg af met plasticfolie. Laat het deeg in circa 2 uur rijzen tot dubbel formaat, in een met bloem bestoven mengkom.
2 Verwarm de oven voor op 180 °C. Druk voorzichtig de lucht uit het deeg en verdeel het in vier stukken. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rol van circa 3 centimeter dik. Klop een ei los. Vorm de pretzels op een met bakpapier beklede bakplaat door de uiteinden van de deegrol naar elkaar toe te brengen en kruislings vast te maken aan de onderrand van de cirkel. Bestrijk de pretzels met het losgeklopte ei. Laat nog 15 minuten narijzen en bak ze daarna in circa 15 minuten goudbruin, luchtig en gaar.
3 Karamelliseer de suiker. Roer voorzichtig de slagroom erdoor. Laat het geheel nog circa een minuut zachtjes koken tot een gladde karamel is ontstaan en haal de pan direct van het vuur. Snijd de gezouten boter in blokjes en roer door de karamel.
4 Giet de karamelsaus over de bovenkant van de pretzels. Bestrooi met grof zeezout.
5
Pretzels met gezouten karamel is een recept van 24Kitchen