1 Breng in een grote pan water met zout aan de kook. Snijd de stelen van de artisjokken en kook ze in circa 45-60 minuten gaar. Bewaar het kookvocht.
2 Trek de bladeren van de artisjokken los en houd deze apart. Verwijder het hooi en de buitenste rand van de schil. Snijd het overgebleven hart in grove stukken.
3 Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit een klontje boter in de kookpan en fruit ui en knoflook circa 3 minuten.
4 Voeg de stukken artisjok toe en fruit even mee.
5 Schil en snijd de appel in stukken. Hak de kervel grof. Voeg de appel en kervel toe in de pan en fruit even mee.
6 Blus af met de witte wijn en vul de pan met het kookvocht tot circa 4 centimeter boven de groente.
7 Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde soep.
8 Halveer de citroen en pers het sap eruit. Breng de soep op smaak met het citroensap van een halve citroen, zout, versgemalen peper en de extra vierge olijfolie.
9 Breng de soep opnieuw aan de kook en laat kort doorkoken. 1
0 Verhit olie in een ruime pan tot circa 175 °C. 1
1 Laat de kappertjes goed uitlekken en frituur ze in circa een halve minuut krokant in de hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier. 1
2 Schep de soep in een diep bord en garneer met de artisjokbladeren en de gefrituurde kappertjes.
Artisjokkensoep met kappertjes is een recept van 24Kitchen