1 Verwarm de oven voor op 175 °C. Roer de boter met de suikers glad. Roer de bloem en baking soda door elkaar. Voeg het zout, vanille-extract en de eieren toe aan het botermengsel en meng de bloem er snel doorheen. Roer niet te lang anders wordt het deeg taai door de gluten. Roer de chocolate chips erdoor. Maak de koekjes ter grote van een golfbal en bak ze op een met bakpapier beklede bakplaat 8-10 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
2 Breng de melk aan de kook. Klop voor de custard de eierdooiers, suiker en maïszetmeel schuimig en meng er al roerend een lepel melk door. Schenk het geheel terug in de pan en verwarm het mengsel al roerend op laag vuur tot het geheel begint te binden maar laat het niet koken. Maal de pistachenoten met een scheutje room glad in een blender. Breng voor de pistacheroom de rest van de room aan de kook en voeg het pistachemengsel toe. Kook 5 minuten door en roer de custard en pistacheroom door elkaar. Draai tot ijs in de ijsmachine.
3 Halveer het vanillestokje in de lengte. Breng het vanillestokje in de melk aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat 15 minuten trekken. Haal het vanillestokje eruit, schraap het merg eruit en voeg de merg toe aan de pan met melk. Klop voor de custard de eierdooiers, suiker en maïszetmeel schuimig en meng er al roerend een lepel hete melk door. Schenk het geheel terug in de pan en verwarm het mengsel al roerend op laag vuur tot het geheel begint te binden maar laat het niet koeken. Schep in een schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen. Klop de slagroom lobbig meng met de custard en draai tot ijs in de ijsmachine.
4 Pureer de aardbeien met sap van de limoen en poedersuiker in een blender. Schenk door een zeef in een kom, druk de pulp die in de zeef zit goed uit en bewaar de aardbeienpuree in de koelkast. Klop de slagroom lobbig en spatel door het koude aardbeienmengsel. Draai tot ijs in de ijsmachine.