1 Leg de poelet met het zout in een soeppan en giet er een liter water op. Breng dit aan de kook en laat op lage stand een half uur koken. Schuim de bouillon af. Voeg een half kopje koud water toe, breng opnieuw aan de kook en schuim nog eens af. Steek de kruidnagelen in de ui en voeg deze samen met de groenten en kruiden toe aan de bouillon. Laat de bouillon tegen de kook aan afgedekt circa 2 uur trekken. Zeef de bouillon door een vergiet en daarna nog eens door een schone doek. Bewaar het gare vlees apart. Snijd de bloemkool in iets kleinere roosjes en grotere spruiten in vier stukken.
2 Breng de bouillon opnieuw aan de kook en voeg de bloemkool, spruitjes, sperziebonen, balletjes en vermicelli toe. Laat circa 10 minuten trekken tegen de kook en voeg dan de prei en kruiden toe. Laat nog 10 minuten trekken en breng de soep verder op smaak met zout en peper.
3 Lekker met Hollands knipbrood.
Verse groentesoep met spruitjes en balletjes van saucijzenvlees is een recept van PLUS