1 Rasp de schil van de sinaasappel af en pers de vrucht uit. Snijd eventueel de binnenste kern uit de witlofstronkjes. Snijd 1 klein of een half stronkje witlof in smalle reepjes en verdeel de rest van het witlof in grove repen. Verhit de olie in een soeppan en roerbak hierin het grof gesneden witlof en de sjalotjes 5 minuten zonder dat ze bruin kleuren. Giet heet water over de fijne witlofreepjes, spoel er daarna koud water over en laat uitlekken. Voeg de vleesbouillon toe aan het gebakken witlof en de sjalotjes en kook zachtjes 10 minuten. Pureer de soep. Voeg versgemalen peper, sinaasappelsap en -rasp toe. Roer de crème fraîche, tijm of dragon en de fijne witlofreepjes erdoor en verwarm de soep zonder te koken. Giet de hete soep in borden of kommen en verdeel de garnalen erover.
2 Vervang Hollandse garnalen door reepjes gerookte zalm of forel.
Witlofsoep met Hollandse garnalen is een recept van PLUS