1 Los de suiker en gist op in 1 eetlepel lauwwarm water. Laat even staan. Klop de eieren los met het vanillemerg en sinaasappelsap en -rasp. Zeef de bloem met een beetje zout in een kom. Voeg de boter en de losgeklopte eieren toe. Meng met de deeghaken van de mixer en giet het gistmengsel erbij. Kneed verder tot een soepel deeg. Dek het deeg af en laat het circa 30 minuten rijzen. Zet voor de garnering de suiker op met 150 ml water en laat langzaam koken tot een doorzichtige siroop ontstaat. Schil intussen de sinaasappel met een dunschiller zodat er geen wit aan de schil zit en snijd de schil in dunne reepjes. Voeg de sinaasappelschilletjes toe aan de siroop en laat circa 10 minuten meekoken op een lage stand. Neem de schilletjes uit de siroop en laat ze drogen op een stukje bakpapier. Bestrooi ze met wat suiker en laat verder aan de lucht drogen (dit kan enkele dagen van tevoren, bewaar de schilletjes dan luchtdicht).
2 Verwarm de oven voor op 180°C. Kneed het deeg nogmaals door. Bestrooi de bakvormpjes met een beetje bloem. Verdeel het deeg in 8 gelijke bollen en leg in de vormpjes. Trek een klein stukje uit het midden van elk deegbolletje, draai dit tot een bolletje en leg erbovenop. Dek af en laat nogmaals circa 30 minuten rijzen. Bak de brioches circa 10 minuten in het midden van de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 160°C en bak circa 15 minuten verder. Neem de brioche uit de vormpjes en laat afkoelen op een rooster. Verwarm de jam tot deze vloeibaar is en bestrijk de brioches ermee. Bestrooi met de sinaasappelschilletjes.