1 Verhit de olijfolie en fruit hierin de knoflook en de ui. Schep de spekblokjes erdoor en bak ze 2-3 mi- Candice de Rooij “Dit is een recept van de Spaanse moeder van mijn man, onze kinderen noemen haar Avia Rosa. Ze kan geweldig koken. Als we met z’n allen in Barcelona zijn, kookt ze op feestdagen uitgebreid voor ons. Gamba’s met hazelnotensaus of kip met pruimen en pijnboompitten bijvoorbeeld. Maar ook op doordeweekse dagen komt er een heerlijke paella of pasta op tafel. Ze eet ’s middags warm, meestal twee gangen en daarna nog fruit. Dit kikkererwtenrecept lijkt misschien niet typisch Spaans, maar is dat wel. In Spanje worden namelijk heel veel peulvruchten gegeten. We eten dit in Nederland vaak met ons gezin, vooral als we na het werk geen tijd en zin hebben om nog uitgebreid te koken. Omdat het zo lekker en makkelijk is, komt het zeker eens in de twee weken op tafel. Voor de variatie maak ik het soms met linzen in plaats van kikkererwten, dat is net zo lekker. Onze twee zoontjes zijn er gek op. Zij willen er altijd lekker veel saus bij, om daar met stokbroodjes in te soppen. Natuurlijk is het extra bijzonder dat het een recept van oma is. Voor mijn man is het niet het favoriete recept van zijn moeder - dat is vlees uit de oven, wat zij echt heerlijk maakt - maar wel zijn favoriete snelle recept van haar voor doordeweeks. Zijn moeder maakte het vroeger als ze snel een gezonde maaltijd op tafel wilde zetten en wij hebben die gewoonte overgenomen.” nuten mee. Voeg de tomatenblokjes met sap, zout en versgemalen peper toe en kook zachtjes circa 2 minuten. Schep de kikkererwten erdoor en verwarm zonder te koken. Serveer het gerecht op diepe borden en bestrooi met de peterselie. Lekker met (bruin) stokbrood en een tomatensalade.