1 Kook de pasta beetgaar. Besprenkel de zalm met citroensap en bestrooi met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de zalm in 2-3 minuten rondom lichtbruin. Schep de zalm uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Fruit de sjalotjes en knoflook circa 2 minuten in het bakvet. Voeg de rest van de olijfolie en spinazie toe en roerbak totdat de spinazie iets geslonken is. Rooster intussen de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan goudbruin. Meng de helft van de basilicumblaadjes door de spinazie. Breng op smaak met zout en peper en meng de crème fraîche erdoor. Schep de pasta en zalm erdoor. Bestrooi de pasta met de pijnboompitten en de rest van de basilicum.
2 Neem reepjes gerookte zalm in plaats van zalmfilet. Bak ze niet mee, maar schep met de pasta door de spinazie. Breid het gerecht uit met gehalveerde cherry-/kerstomaatjes of reepjes zongedroogde tomaat.
Pasta con spinaci e pancetta con mozzarella (Pasta met spinazie, spek en mozzarella) & Insalata die fagioli e tonno (Salade witte bonen met tonijn)