1 Smelt de boter in een pan met dikke bodem en roer de bloem erdoor tot deze van de bodem loslaat. Giet de warme melk er beetje bij beetje bij en roer goed met een garde tot een gladde saus. Laat de saus al roerend een paar minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Laat de bechamelsaus afkoelen in een schaal. Verhit de olie in een hapjespan en fruit hierin de ui circa 5 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit nog een paar minuten mee. Voeg de boerenkool toe en roerbak enkele minuten tot de kool wat is geslonken. Breng op smaak met zout en peper. Roer de helft van de bechamelsaus erdoor. Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de bodem van een ovenschaal met een paar eetlepels bechamelsaus en leg hierop een laag lasagnebladen. Verdeel 1/3 van de boerenkool en 1/3 van de ham erover. Leg hierop weer een laag lasagnebladen en maak zo nog 2 lagen tot de boerenkool en ham op zijn. Druk steeds goed aan. Eindig met lasagnebladen en bestrijk met de laatste bechamelsaus. Bestrooi met de kaas en bak de lasagne onder in de oven in circa 30 minuten gaar en goudbruin.
Lasagne met boerenkool en ham is een recept van PLUS