1 Verwarm de oven voor op 180°C. Meng het bakmeel met cacaopoeder, bakpoeder en een snufje zout en houd apart. Mix de boter, basterdsuiker en suiker tot een luchtig mengsel. Voeg het ei, de vanilleessence en de helft van de sinaasappelrasp toe en mix kort. Voeg al kloppend op een lage snelheid in gedeelten het bloemmengsel en kleine scheutjes melk toe. Vul de vormpjes tot 2/3 met beslag en bak de cupcakes in 15-17 minuten gaar in het midden van de oven. Laat afkoelen. Mix intussen voor de topping de roomkaas en boter luchtig en voeg de cacao, poedersuiker, sinaasappellikeur en de rest van de sinaasappelrasp toe. Voeg eventueel naar smaak wat extra likeur toe. Verdeel de sinaasappeltopping over de cupcakes.
2 • Gebruik wat extra sinaasappelrasp om te garneren. • Liever zonder alcohol? Vervang de sinaasappellikeur door sinaasappelsap. • Combineer de chocolade cupcakes eens met kersen. Voeg in plaats van sinaasappelrasp 50 gram gehakte kersen zonder pit (pot) toe aan het beslag. Vervang in de topping de sinaasappellikeur en sinaasappelrasp door kersensap.
Chocolade cupcakes met sinaasappeltopping is een recept van PLUS