1 Meng 300 gram bloem met de suiker en een snuf zout. Wrijf de boter er met koele vingers doorheen tot een kruimelig deeg. Kneed dan snel het ei (houd 1 eetlepel achter) erdoor tot een soepel deeg. Verpak het deeg in folie en laat circa 1 uur rusten in de koelkast. Verwarm intussen 500 gram fruit met de suiker op een lage stand tot de suiker is gesmolten. Roer de maizena glad met water en roer door het fruit. Laat enkele minuten zachtjes doorkoken. Schep over in een kom en roer tot het mengsel goed is afgekoeld en wat steviger is.
2 Verwarm de oven voor op 180ºC. Rol het deeg op een beetje bloem uit tot een lap van 1/2 cm dik. Leg het deeg voorzichtig op de vorm en duw erin. Snijd de randen netjes bij en prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg er een stuk bakpapier en blindbakvulling op en bak de deegbodem in het midden van de oven circa 10 minuten voor. Verwijder het bakpapier met blindbakvulling, bestrijk de deegbodem met ei en bak nogmaals 5 minuten. Neem uit de oven en laat de bodem een beetje afkoelen. Kneed van de rest van het deeg intussen een bal en rol deze uit tot een deksel. Snijd er een paar gaten uit en versier het deksel met de restjes deeg. Schep de vulling in de taartbodem en strijk glad. Leg het deegdeksel er voorzichtig op en plak met een beetje water de randen vast op de deegbodem. Snijd alle onregelmatigheden weg. Bestrijk de taart met de rest van het ei. Bak in het midden van de oven in circa 30 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen en garneer met extra bramen en bessen.
3 • Snelle American pie? Gebruik kant-en-klaar (blader)deeg en vul met vlaaivulling. • Vervang de bramen en blauwe bessen door diepvries- bosvruchten.
Classic American pie met bramen en bessen is een recept van PLUS