1 Verwarm de oven voor op 200ºC. Schaaf de zoete aardappels voor de gratin in zeer dunne plakjes. Wrijf een ovenschaal in met het teentje knoflook en vet de schaal in met de helft van de boter. Verdeel de aardappelplakjes over de schaal en bestrooi tussendoor met wat nootmuskaat, kaneel, zout en peper. Meng de melk met de room en het teentje knoflook en giet dit roommengsel over de aardappels (de plakjes moeten net onder staan). Verdeel de rest van de boter erover. Bak de gratin in de oven in circa 1 uur gaar en goudbruin. Dep intussen het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi rondom met zout en peper. Verhit 1 eetlepel boter in een grote braadpan en schroei het vlees aan beide kanten en op de vetrand dicht. Neem het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Fruit de uienringen in het bakvet in circa 5 minuten goudbruin. Voeg de kruidnagel, laurier, fond en het bier toe en breng aan de kook. Verkruimel de Indische cake in de jus. Roer de overige boter erdoor tot de saus wat voller is. Leg het vlees in de saus en warm nog 2 minuten mee. Steek rondjes uit de gratin met een glas of kookring en serveer bij de ribeye. Lekker met sperziebonen.
Ribeye met specerijen en gratin van zoete aardappel is een recept van PLUS
Dit vind je misschien ook lekker
Kabeljauw met Provençaalse groenten en aardappel-knoflookpuree