1 Schil de sinaasappels en snijd 2 eetlepels reepjes van de schil. Verdeel de sinaasappels in kwarten en vang het sap op. Verwijder de pitjes en witte velletjes en snijd de partjes in iets kleinere stukken. Breng in een pan met dikke bodem de reepjes sinaasappel- schil, sinaasappelstukjes met opgevangen sinaasappelsap, laurierblaadjes, geleisuiker en extra sinaasappelsap aan de kook. Kook al roerend 6-7 minuten en laat het vocht iets verdampen. Voeg de cranberry’s toe en kook nog circa 3 minuten zodat de cranberry’s niet helemaal stuk koken. Schep het eventuele schuim eraf en verwijder de laurierblaadjes. Schenk of schep de jam tot aan de rand in de potten. Roer met een schone lepel in elke pot zodat de vruchten mooi verdeeld zijn. Draai de deksels erop en zet de gevulde potten omgekeerd weg.Voor 3-4 potten
2 Deze jams smaken natuurlijk prima op een broodje bij het kerstontbijt. Schep ook eens een theelepel jam op een plakje croissantdeeg (blikje) en rol op tot luxe jamcroissantjes. Of maak een holte in zelfgebakken koekjes en vul ze met een lepeltje jam. Ook leuk: serveer de jam met scones en room tijdens een feestelijke high tea.
Sinaasappel-cranberryjam met laurier is een recept van PLUS