1 Leg de witlofstruikjes in een braadpan, voeg 25 gram boter, water en de knoflook toe en zet de pan afgedekt op middelhoog vuur. Stoof de witlof in 20 minuten gaar, neem uit de pan en laat in een vergiet uitlekken. Schenk het stoofvocht in een maatkan en vul het aan met 150 ml melk. Smelt in een steelpan met dikke bodem 50 gram boter en roer de bloem erdoor. Roer met een garde krachtig het stoofvocht erbij en breng het aan de kook. Kook de saus op laag vuur zachtjes 5 minuten door. Roer de mosterd en bijna alle geraspte kaas erbij en laat de kaas smelten. Breng de saus op smaak met zout, versgemalen peper en wat nootmuskaat. Vet een ruime ovenschaal dik in met boter. Rol de witlofstruikjes elk in twee plakjes ham. Schik de witlof in de schaal met de aardappelen eromheen.Schenk hier de kaassaus over en bestrooi de schotel met de rest van de geraspte kaas.
2 Gratineer de ovenschaal gedurende 15-20 minuten in de oven op 200°C.exclusief oventijd