1 Rasp de schil van een halve sinaasappel en pers de hele vrucht uit. Breng de rabarber met het sap, de schil en de suiker aan de kook en laat pruttelen tot de rabarber zacht is. Laat dit afkoelen. Verdeel de rabarberstukjes over 4 glazen of bakjes, maar bewaar het sap voor straks. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit. Breng het grootste deel van de melk met het stokje en het merg aan de kook en laat op lage stand 5 minuten trekken. Vermeng de custardpoeder en suiker met een scheutje melk tot een papje en voeg dat al roerende toe aan de kokende melk. Laat circa 3 minuten doorkoken tot de vla dik en romig is. Verwijder het vanillestokje en laat de vla in een kom al roerende afkoelen.
2 Klop de slagroom stijf en schep dit door de afgekoelde vla. Verdeel de vla over de rabarber, verkruimel de bitterkoekjes erover en giet nog een eetlepel van het overgebleven sap over de vla.