1 Leg de speklapjes in een schaal. Vermeng de ketjap met de sambal en bestrijk hiermee de speklapjes rondom. Laat staan tot verder gebruik. Breng een pan met een liter water en het bouillonblokje aan de kook en kook hierin de rijst in 8 minuten gaar. Giet af en laat in afgesloten pan staan.
2 Verwarm twee eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de speklapjes aan beide kanten op middelhoge stand mooi bruin. Schenk het overtollig vet uit de pan, voeg een paar eetlepels water toe en laat de speklapjes in circa 5 minuten per kant op lage stand gaar stoven. Verwarm de rest van de olie in een andere pan en roerbak de prei en kurkuma 5 minuten. Voeg de rijst toe en roerbak nog een paar minuten mee. Snijd de speklapjes in repen en serveer bij de gebakken rijst.
3 Gebruik een zak voorgesneden roerbakgroenten in plaats van prei. Vervang de speklapjes door karbonades of kipfilet. Of kook eventueel de rijst een dag van tevoren; hij is dan namelijk makkelijker te bakken.
Rijst met pikante speklapjes is een recept van PLUS