1 Maak de venkel schoon. Verwijder de stronk en de uiteinden van de stelen. Bewaar het venkelgroen. Snijd de harde kern uit de onderzijde van de venkel weg. Pel de venkelschuitjes voorzichtig van de knollen af en maak er op deze manier 8 stuks van. Kook ze in ruim water met zout 10 minuten. Giet ze af en bewaar het kookvocht. Snijd de rest van de venkel in blokjes. Verwarm de oven voor op 200°C.
2 Verhit de boter en roerbak hierin 3 minuten de venkelblokjes, de sjalotjes, de paprika en de prei en bak daarna de rijst 2 minuten mee. Voeg de helft van de tijm en 100 ml venkelvocht met het bouillontablet toe en kook het rijstmengsel afgedekt 12-15 minuten. Verwarm intussen het sinaasappelsap met 50 ml water en de rest van de tijm. Bind de saus met allesbinder of aardappelmeel, aangemaakt met 1 eetlepel sap. Roer de cashewnoten en de kaasblokjes door de rijst. Schep het rijstmengsel in de venkel en zet deze in een ovenschaal. Strooi de geraspte kaas erover en plaats het gerecht in de oven of onder een hete grill totdat de kaas gesmolten is. Verdeel de saus over de borden en zet de gevulde venkel erop. Garneer met plakken sinaasappel en venkelgroen.
Venkel met notenrijst en sinaasappelsaus is een recept van PLUS