1 Doe ongeveer een liter water in een pannetje en verwarm dit. Los de bouillonblokjes hierin op. Snipper de ui. Verhit een beetje olie in een grote pan en fruit hierin de ui met ongeveer 10 koffiebonen. Voeg de risottorijst hieraan toe en bak een paar minuutjes tot de rijst glazig begint te worden.
2 Blus daarna af met een scheut witte wijn. Als de wijn is opgenomen schep je een soeplepel warme bouillon bij de rijst. Roer af en toe door tot de bouillon is opgenomen. Voeg vervolgens nog een soeplepel toe en herhaal dit tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. De korrel moet zacht zijn van buiten maar nog een bite hebben van binnen.
3 Borstel de champignons schoon en snijd in plakken. Voeg een klein beetje olie toe aan een koekenpan, bak de champignons 5 minuutjes en breng ze op smaak met een snufje peper en zout. Voeg de champignons toe aan de risotto. Schep daarna ook de boter door de risotto voor een smeuïg resultaat. Rasp de Parmezaanse kaas er bij en schep nog een keer door tot de kaas gesmolten is.
4 Maal een handje koffiebonen heel fijn door met een hard voorwerp (zoals een kopje) de bonen te pletten. Dit kan ook met een vijzel of koffiemolen. Je kunt ook gemalen koffie hiervoor gebruiken. Strooi een beetje gemalen koffie op een bord en schep de warme risotto hier op. Garneer met wat rucola en Parmezaanse kaas.
5 De hele koffiebonen die zijn meegekookt kunnen niet worden opgegeten en zijn alleen bedoeld om smaak af te geven zoals een kruidnagel of laurierblaadje.
Risotto met champignons en koffie is een recept van PLUS
Dit vind je misschien ook lekker
Kerstgranola met cranberry's, koffie, noten en chocolade