1 Snijd de sjalotjes en knoflook fijn en de paprika in blokjes.
2 Snijd de aardappels in stukken en kook ze in een ruime pan met water en wat zout gaar. Voeg op het laatst de gesneden boerenkool erbij en laat meekoken. Giet het teveel aan vocht af maar bewaar dit. Stamp de aardappelen en de boerenkool goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Is de massa te dik, voeg dan nog wat kookvocht er aan toe.
3 Kruid in de tussentijd de hamlappen met peper en zout en bak ze in een hete koekenpan met wat olie kort, krokant en net gaar.
4 Vervolgens de boter uit laten bruisen in een koekenpan. Bak hierin de sjalot en knoflook licht. Voeg de paprika en uitgebakken spekjes er aan toe en bak het geheel even zachtjes. Voeg dit toe aan de stamppot en controleer op smaak.
5 Als laatste de room met de mosterd in een pannetje aan de kook brengen en zachtjes laten inkoken. Verdeel de stamppot over de borden en leg de hamlappen er bovenop. Schenk de saus er rondom of serveer deze er apart bij.
Hamlappen met mediterrane stamppot is een recept van PLUS