1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de hazelnoten in de ovenschaal en rooster in ca. 10 min. goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen op een bord. Smelt de boter op laag vuur in een steelpan.
2 Doe de bloem, suiker, baking soda en het zout in een ruime kom en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk de karnemelk en gesmolten boter er in. Klop het ei los en voeg ook toe. Meng met een mixer met deeghaken 3 min. tot een samenhangend, plakkerig deeg.
3 Voeg de hazelnoten en rozijnen toe en meng met de mixer tot ze gelijk over het deeg verdeeld zijn. Het deeg is nu plakkerig en houdt een beetje het midden tussen beslag en deeg. Stort het deeg op een met bloem bestrooid werkblad. Bestrooi het deeg met bloem en vorm er een bol een van. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd bovenop kruislings in met een gekarteld mes.
4 Bak het brood in 40-45 min. goudbruin en gaar. Als je op het brood tikt en het klinkt hol, dan is het gaar. Eet het brood warm of op kamertemperatuur.
Iers sodabrood met hazelnoten en rozijnen is een recept van Albert Heijn