1 Week de paddenstoelen 15 min. in water. Laat het bladerdeeg ontdooien. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en de bleekselderij in kleine blokjes.
2 Verhit ondertussen de helft van de boter in een soeppan en bak de ui, knoflook en bleekselderij 7 min. op middelhoog vuur. Voeg ¾ van de bloem toe en roer door. Bak op laag vuur tot de bloem glanst. Dit duurt ca. 5 min.
3 Neem de paddenstoelen uit het vocht en houd apart. Zeef het vocht door een schone, uitgespoelde theedoek in een maatbeker. Vul aan met water tot 1 liter (per 4 personen). Voeg het vocht al roerend toe bij de groenten en breng aan de kook. Blijf roeren. Voeg de bouillontabletten toe en laat op laag vuur 10 min. koken. Roer af en toe. Pureer de soep met een staafmixer en schenk door een zeef.
4 Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Steek met de uitsteekvorm vormpjes uit het bladerdeeg. Klop het ei los. Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei en bak op een met bakpapier beklede bakplaat in ca. 15 min. goudbruin. Laat afkoelen. Dep de bospaddenstoelen droog met keukenpapier. Verhit de rest van de boter en bak de paddenstoelen op laag vuur 5 min. en voeg toe aan de soep. Haal de soep van het vuur. Houd wat slagroom achter en meng de rest van de slagroom met de overgebleven bloem. Schenk bij de soep en roer door. Zet de pan terug op laag vuur en laat de soep al roerend iets binden. Voeg eventueel nog wat water toe.
5 Verdeel de soep over de soepkommen. Maak met de rest van de slagroom kringen in de soep en trek met een mes strepen van binnen naar buiten. Leg een bladerdeegster in het midden.
Bospaddenstoelensoep is een recept van Albert Heijn