1 Zet de barbecue aan. Snijd het kapje van de knoflook en leg in een vuurvaste schaal. Besprenkel met de heft van de olie en pof 45 min. op middelhoog vuur in een gesloten barbecue. Neem de knoflook van de barbecue en laat afkoelen.
2 Bestrooi ondertussen de côte de boeuf rondom met peper en zout. Bestrijk het vlees met de rest van de olie en gril 10-12 min. op middelhoog vuur. Keer halverwege. Maak ondertussen het glazuur. Snijd hiervoor de tomaten en salie fijn. Meng met de balsamicoglazuur. Draai het vuur laag en bestrijk het vlees rondom met het glazuur.
3 Steek de thermometer in het vlees, maar zorg dat het bot niet wordt geraakt. Stel de thermometer in op 56 °C (medium rare). Braad het vlees in ca. 25 min. tot het de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Keer elke 5 min. en bestrijk met het glazuur. Neem het vlees van de barbecue en laat afgedekt onder aluminiumfolie 15 min. rusten.
4 Wip ondertussen met een mes de tenen uit de bol knoflook. Doe met de crème fraîche, yoghurt, peper en eventueel zout in een kom en pureer met de staafmixer. Snijd het vlees in plakken en serveer met de knoflooksaus.
Côte de boeuf met balsamicoglazuur en gepofte knoflook is een recept van Albert Heijn