1 Doe de bloem in een beslagkom en maak in het midden een kuiltje. Schenk hier de helft van het lauwwarme water in. Voeg de gist, het zout, de helft van de suiker en de olie toe aan het water. Roer het gistmengsel vanuit het midden met een vork door de bloem. Voeg als het water is vermengd de rest van het water toe en roer weer door met de vork. Bestuif je handen met bloem en kneed het mengsel in 10 min. tot een elastisch deeg. Leg het deeg in een met bloem bestoven ruime kom, dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.
2 Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Verhit de boter, knoflook en de rest van de suiker in een koekenpan, voeg de ui toe en bak 5 min. tot de ui begint te kleuren. Zet het vuur laag en laat in 20 min. karamelliseren.
3 Ris de blaadjes van de takjes tijm. Kneed snel de lucht uit het deeg en kneed de tijm en het karwijzaad er snel door. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en rol bolletjes ter grootte van een golfbal. Druk ze tegen elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de gekaramelliseerde ui over de naden van de bolletjes en bestrooi met de geraspte kaas. Dek af met vershoudfolie en laat het brood op een droge, warme plek nog 30 min. rijzen.
4 Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Verwijder de vershoudfolie. Bak het brood in ca. 30 min. goudbruin en gaar. Laat 10 min. afkoelen. Serveer het brood warm, lauw of koud.
Kaas-uienbreekbrood is een recept van Albert Heijn