2 •Breng 3 liter water aan de kook in een pot. Voeg een snuifje zout en een bouillonblokje toe. Met nog een scheut olijfolie erbij voorkom je dat de pasta straks aan elkaar kleeft.
3 •Doe de pasta in de kookpot van zodra het water kookt. Volg de kooktijd zoals vermeld op de verpakking, maar proef zo nu en dan voor de gewenste al dente-beet.
4 •Maak de stengels prei schoon, snijd ze in slierten en vervolgens in kleine stukjes. Kook ze gaar in water. Voor de roux: laat de boter smelten in een pan op een laag vuurtje. Roer er vervolgens de bloem door.
5 •Giet de melk bij de roux en roer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout, peper, selderijzout en nootmuskaat. Zit de smaak goed? Roer dan ook de gruyèrekaas door de saus.
6 •Snijd de plakken ham in kleine blokjes van 1 cm en strooi ze in de saus. Laat nog even op het vuur staan. Doe er ook de stukjes prei bij.
7 •Intussen is de pasta gaar. Giet af, schud goed op en laat even uitlekken.
8 •Giet de macaroni tot slot in een mooi diep bord en meng de kaassaus eronder. Voor de liefhebbers: doe zoals Lea en stoof nog snel een handvol champignons. Serveer ze in een “kuiltje” in het midden van je bord. Pure nostalgie!