1 We maken van de aardappelen een droge aardappelpuree door ze in lichtgezouten water gaar te koken, af te gieten en te pureren. We laten ze tevens volledig afkoelen.
2 We mengen ondertussen de bloem met de blokjes boter, kruiden met peper, zout en nootmuskaat en kneden het geheel tot we een deegmassa bekomen. We voegen aan de koude aardappelpuree een geklutst ei toe, indien nodig lengen we aan met een scheutje water of melk. We rollen vervolgens het deeg uit (op een bebloemde werkplaat) tot een ronde vorm, leggen het in een met boter ingesmeerde springvorm en doorprikken het her en der met een vork. We laten nog een uurtje in de koelkast rusten.
3 We snijden de zalmfilet in blokjes en mengen deze met vier tot vijf opgeklopte eieren, de room, de melk en de fijngehakte peterselie. We kruiden af met peper en zout, gieten het mengsel in de deegvorm en strooien er de geraspte kaas over. In een voorverwarmde oven van 220°C laten we de quiche 30 minuten braden.
4 Tip: Je kan de zalmblokjes vervangen door verse ham of hespblokjes in combinatie met stukjes prei en champignons