1 •Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook om de macaroni in te garen. Terwijl het water aan de kook komt, kan je de saus bereiden. Kook de deegwaren beetgaar en laat ze uitlekken.
2 •Pel de uien, snij ze eerst middendoor en vervolgens in halve ringen.
3 •Pel de look en plet de teen tot pulp.
4 •Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een scheutje olijfolie in.
5 •Doe de uien en de lookpulp in de pot en roer af en toe.
6 •Hak intussen de olijven in grove stukken. Laat ze meestoven met de uien.
7 •Zet het vuur zachter en bind de rozemarijn, de tijm en de laurier tot een kruidentuiltje. Gebruik hiervoor wat keukentouw. Doe het bouquet garni in de pot.
8 •Open het blik tonijn, en laat het visvlees uitlekken.
9 •Doe de tonijn in de pot en plet de stukken vis even met de vork.1
0 •Giet de passata (tomatenpulp) erbij en roer.1
1 •Spoel de kerstomaatjes, verwijder de kroontjes (indien nodig) en gooi de rode bolletjes in z’n geheel in de stevige pastasaus.1
2 •Laat de saus een paar minuten stoven op een zacht vuur.1
3 •Naar het idee van ‘tonijnsla pikant’, doe ik er graag een snuifje cayennepeper in. Doe dit naar persoonlijke smaak.1
4 •Schep de mascarpone in de saus, roer en laat de verse kaas wegsmelten.1
5 •Vis de uitgekookte kruidentuil uit de romige saus. Giet de gare macaroni bij de saus en roer.1
6 •Proef en kruid het gerecht met wat peper en zout (naar smaak).1
7 •Snij de mozzarella in blokjes en meng ze doorheen de pastaschotel.1
8 •Schep het gerecht in een ruime ovenschotel.1
9 •Laat de ovengrill al voorverwarmen.2
0 •Snij de Parmezaanse kaas in stukjes en doe ze in de beker van de blender.•Mix de kaas fijn en doe er dan panko (of klassiek paneermeel) bij. Mix nog even kort.•Strooi het mengsel van Parmezaanse kaas en paneermeel gelijkmatig over het gerecht.•Plaats de schotel onder de ovengrill tot er een knapperig kaaskorstje tevoorschijn komt.Serveer dit gerecht met verse sla, versnipperde of gescheurde kruiden (bv. basilicum), een scheutje olie en azijn en wat peper en zout.