1 Kook de aardappelen in hun schil in ca. 20 minuten gaar. Schil ze warm en stamp ze fijn. Meng er de bloem en 1 theelepel zout door. Kneed tot een zacht deeg. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht met de hand uit tot lange dunne rollen van ca. 1 cm Ø. Snijd deze in stukjes van 1 - 2 cm. Leg ze naast elkaar op een bord met bloem, zodat ze niet aan elkaar plakken.
2 Verhit – voor de saus – de vloeibare margarine in een diepe pan en bak de hele teentjes knoflook 2 minuten op een laag vuur. Voeg de gezeefde tomaten, 1/2 theelepel zout, wat (versgemalen) peper, de suiker en enkele basilicumblaadjes toe. Kook de saus 10 - 15 minuten op een matig vuur tot ze tot ongeveer de helft is ingekookt. Roer zo nu en dan. Verwijder de knoflook.
3 Kook de gnocchi in ruim, zacht kokend gezouten water in enkele minuten gaar. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven. Giet ze voorzichtig af en meng ze met de saus. Haal de blaadjes basilicum van de steeltjes. Verdeel de gnocchi over 4 borden en strooi de blaadjes basilicum en de kaas erover.
Verse gnocchi met tomatensaus en basilicum is een recept van Solo Open Kitchen