1 Schil de ui en snipper fijn. Pel de teentjes knoflook en pers uit. Snijd de prei overlangs open, was ze zorgvuldig en snijd in reepjes. Gebruik enkel het preiwit (het groen kan je verwerken in soep). Verhit een klontje solo in een pan en stoof de ui met de knoflook op een zacht vuur aan. Voeg de preireepjes toe en laat op een zacht vuur bakken
2 Verwijder de harde kern van de bloemkool, verdeel ze in roosjes en was ze zorgvuldig. Breng een ruime pot met gezouten water aan de kook en stoom de roosjes beetgaar.
3 Kook de macaroni volgens verpakking beetgaar in een ruime pot met gezouten kokend water met een scheutje olijfolie.
4 Laat de solo smelten in een pot en roer er de bloem door tot je een droge massa hebt (roux). Laat even doorbakken, zo verdwijnt de bloemsmaak in de saus. Voeg dan al kloppend geleidelijk de koude melk toe en laat inkoken tot een dikke saus. Voeg de kaas toe en breng op smaak met vers gemalen peper, zout en nootmuskaat.
5 Giet de macaroni af en schep door de groenten en de saus. Zet 5 min. onder de grill. Serveer met de waterkers en extra geraspte kaas.