1 Verwarm de oven voor op 170°C. Leg de reepjes spek op een vel bakpapier of op een siliconenmatje, en bak ze krokant in de hete oven (ongeveer 10-12 minuten).
2 Intussen maken we de dressing klaar. In een mengbeker doe je de zure room, het appelsap, een flinke scheut walnotenolie, een scheutje ciderazijn en de honing.
3 Mix de dressing met de staafmixer, proef en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe.
4 Nu bereiden we het witloofslaatje. Snij de stronkjes witloof eerst middendoor en vervolgens in niet te fijne onregelmatige stukken. Doe het witloof in een grote slakom.
5 Snij de appel in fijne reepjes (julienne) en voeg ze bij het witloof. Schillen is niet nodig.
6 Strooi een handje rozijnen en de fijngesneden walnoten in de sla, samen met de pittige tuinkers.
7 Snipper de sjalot fijn, en werk er de sla mee af. Als je de kervel in huis hebt, voeg dan de fijne pluksels toe. Meng alles.
8 Haal er de belegen kaas bij. Gebruik een dunschiller om snippers kaas over de sla te strooien.
9 Snij de krokante sneetjes spek in kleine stukjes en voeg ze toe aan de sla. 1
0 Giet de dressing over de gemengde witloofsalade, en klaar! Serveer de witloofsla in een soepkom of een diep bord. 1
1 Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3 per persoon.
Jeroen Meus - Witloofslaatje met appel, walnoot is een recept van Solo Open Kitchen