2 Voeg er een snuifje zout aan toe en een beetje vers gerspte muskaatnoot. (Je kan de muskaatnoot ook vervangen door een snuifje kaneelpoeder.)
3 Snij het vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes eruit met de punt van het mes. Voeg deze toe aan het eiermengsel. Roer alles goed los, en zet even opzij.
4 Smeer de sneetjes brood met een beetje boter. Leg de helft ervan opzij, om straks de ‘boterhammen’ af te dekken.
5 Snij de appels in dunne schijfjes en schik ze op de sneetjes brood.
6 Bedek de appels met de speculaaskoekjes.
7 Leg nu telkens het tweede sneetje brood erbovenop en druk stevig aan. Leg de boterhammen in een ruime ovenschaal.
8 Neem het eiermengsel erbij en giet het met de pollepel over de boterhammen. Laat ze goed weken, terwijl je de boterhammen af en toe omdraait.
9 Roer alles goed los en giet met een pollepel dit mengsel over de boterhammen. Laat deze goed weken in het beslag en draai ze af en toe eens om. 1
0 Neem een ruime pan en smelt er een klont boter in. Bak de boterhammen bruin aan beide zijden. Bestrooi de boterhammen tijdens het bakken met een beetje suiker zodat ze een beetje karameliseren.1
1 Als je dit recept als dessert klaarmaakt, kan je er een bolletje vanille-ijs bij serveren.1
2 Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €2 per persoon.1
3 weetjes1
4 Stop de zaadhuls van de vanillestok in een pot kristalsuiker. Zo parfumeer je de suiker, waardoor het in enkele dagen tijd vanillesuiker wordt.
Jeroen Meus - Verloren brood met appel is een recept van Solo Open Kitchen