1 Maak de sardines schoon en fileer ze (of vraag je visboer om dit voor jou te doen).
2 Gremolata is een klassiek Italiaans marinademengsel. Hak de peterselie fijn. Rasp de citroenschil over de peterselie en voeg een scheutje van het sap van de citroen toe.
3 Plet de look fijn en voeg deze samen met een flinke scheut olijfolie toe aan het mengsel. Voeg wat peper van de molen en zout toe.
4 Marineer de gefileerde sardines in de gremolata.
5 Blaker de schil van de paprika zwart in een hete oven of prik de groente op een vork en blaker ze boven het gasvuur. Laat de paprika even afkoelen en snij de vrucht in kwartjes. Verwijder de schil en de zaadlijsten en leg de schijfjes paprika in een schaaltje met balsamicoazijn.
6 Laat de visjes en de paprika een uur marineren.
7 Verdeel de sardines over de helft van de sneetjes toastbrood. Leg bovenop elk schijfje brood ook een kwartje gemarineerde paprika.
8 Snij de mozzarella in dikke plakjes en schik ze bovenop de paprika.
9 Leg bovenop elke boterham nog een sneetje brood en druk stevig aan. 1
0 Verwarm je croque monsieurtoestel op de mediumstand en bak de croques tot het brood goudbruin ziet en de sardines gaar zijn. 1
1 Serveer de croque als voorgerecht of snack met bv. wat rucola, of snij deze in kwartjes en gebruik ze als een origineel warm aperitiefhapje. 1
2 Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3 per persoon
Jeroen Meus - Croque met sardines is een recept van Solo Open Kitchen