1 BENODIGDHEDEN:weegschaal, kommetjes, mengkom, mixer met beslaghaken, mes, theelepel, soeplepel (of kleine klopper), zeef, koekjesvormen, deegroller, bakplaten, bakpapier, tandenstoker.
2 DEEG:Zeef de bloem met het bakpoeder boven een mengkom. Voeg er de suiker en de vanille suiker aan toe, meng door elkaar. Voeg dan de melk, enkele druppels aroma (naar eigen smaak) en de boter toe.
3 Mix alles door elkaar (eerst rustige stand, anders stuift bloem op), daarna op hoogste stand tot de boter goed gemengd is. Bekleed de bakplaten met bakpapier, zet deze klaar. Verwarm oven voor op 160°c.
4 Bestuif een werkoppervlak met bloem en leg hier de deeg op. Kneed de deeg goed door tot alles goed opgenomen is en deze glad wordt. Rol uit met een deegroller en gebruik uitsteekvormen om de handjes te vormen. (of gebruik je fantasie/ prent internet/…) Leg de koekjes op de bakplaat.
5 Plaats bakplaat in de oven op 160°c voor 10 min en daarna nog eens 5 min op 180°c of tot ze goudbruin zien. Let op de koekjes zijn nog zacht als je ze uit de oven haalt, bij het afkoelen worden ze pas hard.
6 GLAZUUR:neem de poedersuiker en voeg hier het aarbei extract aan toe (naar eigen smaak) voeg dan voorzichtig een eetlepel lauw water toe. Téveel water zorgt dat het te loperig wordt. In dat geval kan je extra poedersuiker toevoegen. Je kan eventueel extra kleurstof toevoegen zodat de glazuur nog roder kleurt.
7 Als de koekjes koud zijn kan je nagels vormen door de vingers te lakken met de glazuur. Dit kan met een spuitpen, maar ik gebruikte een tandenstoker. Als finishing touch kan je met suikerversieringen een parelarmband creëren. Deze blijven plakken met wat extra suikerglazuur.
8 TIP: Om het bakpapier te laten plakken aan de bakschotels kan je wat boter gebruiken op de tipjes van het papier. Ipv aardbei extract kan je ook gewoon citroensap of enkel water gebruiken, dan blijft de glazuur ook wit.