1 Begin met het maken van de poffertjes. Klop de boter in een ruime kom samen met de suiker luchtig en bleek. Meng het ei en het vanille extract erdoor tot een homogene massa.
2 Zeef de zelfrijzende bloem boven de kom en meng dit met het snuifje zout door het botermengsel. Giet als laatste de melk erbij en meng tot een klontervrij beslag.
3 Vet een poffertjespan in met wat boter en verhit de pan. Giet het beslag in een spuitfles en spuit de gaatjes van de poffertjespan 2/3 vol met het beslag. Indien je geen spuitbus hebt, zal dit iets moeilijker gaan. Bak de poffertjes langs één kant bruin, draai ze om en bak ze ook langs de andere kant bruin. Herhaal dit tot al het beslag op is.
4 Begin vervolgens aan de chocolademuffins. Verwarm de oven voor op 200°C en vul een muffinvorm met kleine vormpjes. Meng in een grote kom de bloem, het zout, het bakpoeder, de kristalsuiker en het cacaopoeder droog onder elkaar. Meng in een apart kommetje het ei, de melk, de olie en de chocolade onder elkaar en giet dit in één keer bij de droge ingrediënten. Meng kort met een houten lepel tot alle ingrediënten onder elkaar vermengd zijn.
5 Verdeel één theelepel van het beslag over de bodem van een vormpje en stapel er drie poffertjes bovenop. Herhaal dit voor de andere vormpjes en verdeel de rest van het beslag over de poffertjestoren.
6 Bak de poffins in ca. 15 minuten gaar, het midden van de poffins mag nog sponzig aanvoelen. Laat ze voldoende afkoelen en bewaar tot 5 dagen buiten de koelkast.