1 Gisterenavond 17-11-2012 hebben we deelgenomen aan een zeer gezellige workshop in een naburig plaatsje. Na de inloop met koffie en vlaai en na een korte humoristische inleiding van de "Meester Likeurmaker", kon er met het likeurmaken worden begonnen. De schortjes werden voorgebonden en de te gebruiken ingrediënten, die keurig genummerd en afgewogen klaarstonden werden bekeken.Bovendien stond er voor elk een met wodka gevuld flesje een "proefmonstertje " in een glaasje van de te maken likeur. De eerste 2 likeurtjes ( KOFFIELIKEUR en SPECULAASLIKEUR deze laatste had volgens mijn smaakbeleving iets weg van de JÄGERMEISTER)waren in een mum van tijd klaar. Het was slechts een kwestie van de ingrediënten toevoegen en schudden. ....... en proeven natuurlijk van wat het uiteindelijke resultaat zou worden. Na een korte pauze en weer een leuke anekdote over GEESTRIJK VOCHT werd er gestart met het ECHTE werk Voor de LIMONCELLO moest een citroen uiterst dun geschild worden( zonder wit, want dat maakt bitter) en een halve citroen uitgeperst.Van de afgepelde citroen haalden we al het wit weg en de pure citroen werd in dunne plakjes gesneden en alles verdween in het derde flesje.En weer schudden en ... weer proeven. De laatste van de 4 likeuren was een SINAASAPPELLIKEUR. Daarin gingen de schillen van 4 sinaasappelen( ook weer zo dun zonder het wit schillen), de schil van een halve limoen en de schil van een halve citroen. En natuurlijk .........Juist ja. Kortom een gezellige geslaagde avond . De flesjes staan in de keuken, zodat ik me eraan kan herinneren , dat er geregeld even moet worden geschud.
2 TEGEN DE KERST ZIJN DEZE LIKEURTJES OP DRONK.
3 Dus nog even geduld en regelmatig schudden is geen belasting.
4 Je ziet de kleuren steeds intenser worden.
5 Hier onder de 2 recepten met de bereiding.
6 1 KOFFIELIKEUR
7 240ml wodka 37%
8 15ml glycerine-
9 5 gram cacao1
0 110 ml sterke koffie met daarin opgelost 5 gr cacaopoeder 1
1 80 gr bruine basterdsuiker 1
2 1 zakje vanillesuiker. 1
3 Laat de gezette koffie met de cacao erin opgelost afkoelen tot kamertemperatuur.1
4 Schenk die voorzichtig in een afsluitbare fles ( halve liter) 1
5 Voeg alle overige ingrediënten toe. 1
6 Fles regelmatig schudden om de suiker goed op te lossen. 1
7 Twee weken laten staan en dan filteren en verder laten rijpen. 1
8 SPECULAASLIKEUR 1
9 240ml wodka 37% 2
0 4 gram speculaaskruiden 80 gr bruine basterdsuiker. Spa blauw Giet de wodka in een afsluitbare fles. Los de suiker op in de wodka. Voeg de speculaaskruiden toe en laat 14 dagen in de wodka trekken .De fles regelmatig schudden.Na 14 dagen filteren door een koffiefilter. Enkele weken laten rijpen en dan aanvullen met spa blauw tot 2 cm onder de dop.