1 Pel de uien, halveer ze en snij in fijne plakjes.
2 Maak eerst de bruine bloem: verhit een anti-kleefpan zonder vetstof op het vuur, zet het vuur lager en doe er de bloem in, roer met een houten lepel tot de bloem begint te kleuren/bruinen.
3 Verhit 3 el olijfolie en 1 el solo in een kookpot en smoor hierin de halve ui-ringen glazig.
4 Voeg de bloem toe aan de uien, roer goed om en voeg daarna al roerend pollepel per pollepel warme kippenbouillon toe, blijf roeren zodat er geen klonters ontstaan.
5 Voeg nu het laurierblad toe en laat de soep onder gesloten deksel, ongeveer 60 minuten sudderen op een laag vuur.
6 Verwijder het laurierblad, kruid de soep af met pezo, laat nog eens flink opkoken.
7 Snij 12 schuine sneetjes van +/- 1,5 cm van het stokbrood, bestrooi met geraspte emmentaler, of gruyère, of... en zet deze even onder de grill tot de kaas gesmolten is.
8 Leg de sneetjes stokbrood in warme soepkommen en schenk er de soep over, dien heel warm op.