1 VOORBEREIDEN SOEP: 35 min. (kan halve dag van tevoren)
2 Maak prei schoon en snijd hem in ringen, zodat 700 gr. overblijft.
3 Schil 2 appels, verwijder klokhuis en snijd in stukjes.
4 Verhit boter in een ruime braadpan en smoor de prei 5 minuten op halfhoog vuur, schep regelmatig om.
5 Voeg de appel, 1,2 liter water, de gepelde knoflookteentjes en de bouillonblokjes toe aan de prei.
6 Breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken tot de prei en appel zacht zijn.
7 Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer zo glad mogelijk.
8 Zet de pan terug op laag vuur en klop met een garde eerst de crème fraiche en vervolgens de mosterd door de soep.
9 Laat de soep een minuut zachtjes koken en maak naar eigen smaak af met zout en peper.1
0 (laat eventueel afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast).1
1 BEREIDEN: 10 min., een half uur van tevoren).1
2 Maak de bosuitjes schoon en snijd het groen in dunne ringetjes.1
3 (Snijd het ontbijtspek, als je het gebruikt, fijn of in dunne reepjes.)1
4 Schil de derde appel, verwijder klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes (en brunoise).1
5 Verhit de olie in een koekenpan met een antiaanbaklaag.1
6 (Bak het spek krokant. Haal het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.)1
7 Bak de appelblokjes al omscheppend op hoog vuur iets bruin en zacht in de hete olie (met spekvet)1
8 Verwarm de soep zo nodig opnieuw, maar laat hem niet meer koken. Schep de soep in kommen of borden en strooi er wat bosuitjes, appelstukjes en eventueel spek overheen