1 Schil de asperges en kook ze beetgaar in kokend gezouten water.
2 Bind de asperges met een zacht touw tot een bussel. Leg dat busseltje in een ruime pan gevuld met gezouten water. Breng ze aan de kook en laat ze 3 à 4 minuten koken. Kijk er op toe dat de aspergepunten niet tegen de rand van de pan worden gedrukt.
3 Haal de pan van het vuur en laat 15 à 20 minuten met gesloten deksel doorgaren. Ze zijn gaar als je het uiteinde tussen duim en wijsvinger kan pletten zonder te breken.
4 Snijd de ham in dunne plakjes.
5 Verdeel de scharreleieren over 4 koffiekopjes.
6 Breng water aan de kook met een snuifje zout en een geutje azijn. Giet de eieren één voor één in het kokende water en draai ze voorzichtig om met een schuimspaan tot ze een ronde vorm hebben. Houd het water tot net tegen het kookpunt tot het eiwit gestold is. Haal de eieren er vervolgens uit met een schuimspaan en laat ze even uitlekken op een keukenhanddoek.
7 Verdeel de asperges over de borden. Leg er de plakjes ham op en daarboven een gepocheerd ei.
8 Werk af met wat olijfolie, een beetje grof zeezout en wat peterselie.
Asperges met Ibericoham en gepocheerd scharrelei is een recept van Solo Open Kitchen