1 Maak het witloof schoon en wrijf het in met wat kruidenolie, kruiden met pezo en foelie.
2 Leg het 30 minuten onder een hete grill, keer het na 15 minuten om.
3 Maak ondertussen de bearnaise:
4 Laat de boter smelten maar niet heet worden.
5 Klop de eierdooiers met de gastrique tot een dik schuim in een pannetje op een zacht vuur, laat niet te heet worden.
6 Klop er beetje bij beetje de gesmolten boter door tot er een dikke saus ontstaat.
7 Blijf nog minstens 5 minuten kloppen en breng dan op smaak met pezo en gehakte dragon.
8 Wrijf de steaks in met kruidenolie en kruid ze met versgemalen peper en zeezout.
9 Bak de steaks naar eigen smaak, bleu, saignant, a point, bien cuit in een het grillpan.1
0 Leg de steaks op zeer warme borden, nappeer ze voor 1/3 met wat bearnaisesaus en serveer met het warme witloof en zelfgemaakte frietjes, geef de rest van de bearnaisesaus er apart bij.1
1 Gastrique:1
2 Kant en klaar te koop, of...Een gastrique is een reductie/afkooksel van droge witte wijn - azijn - gesnipperde sjalotten - dragonstengels – kruidenboeket (tijm, laurier, peterseliestengels) - geplette peperbolletjes.1
3 Foelie: is het aromatische vliesje dat rond de muskaatnoot in de bolster zit, te verkrijgen in poedervorm.