1 Plet de peperkorrels grof in de vijzel, of op een plank met een lege fles.
2 Wentel de biefstukken door de geplette peper, druk goed aan.
3 Dek de biefstukken af en laat 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
4 Verhit 1 el olie en 1 el solo in een pan met dikke bodem.
5 Bak de biefstukken naar eigen smaak, bleu, saignant, à point, biencuit (laatste is schoenzoolachtig).
6 Leg de biefstukken op een warm bord, dek af met aluminiumfolie, laat even rusten.
7 Giet het overtollige vet uit de pan, doe de madera in de pan en schraap de aanbaksels goed los. Laat bijna volledig inkoken.
8 Voeg de vleesbouillon toe en laat alles tot de helft inkoken.
9 Haal de pan van het vuur en roer er de room door, kruid af met pezo.1
0 Leg de steaks op warme borden, nappeer gedeeltelijk met de saus, geef de rest apart, en dien op met frietjes en een tomatensalade.1
1 TIP: vlees na het bakken steeds even laten rusten onder aluminiumfolie, met de laatse bakzijde naar boven. Zo kunnen de sappen zich verspreiden, want, tijdens het bakken zakken de sappen naar beneden. Zo blijft het vlees sappig en mals.